Twitter Facebook RSS Feed Email

Amerika: 10 redenen om je op het zwijgrecht te beroepen. Waarom de waarheid toch rekbaar is.Het gaat snel maar wie mr. James Duane, hoogleraar aan de Regent Law School en oud advocaat, kan volgen, hoort een gepassioneerd verhaal waarom we ons altijd moeten beroepen op het zwijgrecht als we in aanraking komen met de (Amerikaanse) politie. Geen oproep tot publieke ongehoorzaamheid maar een interessant mini-college over hoe de waarheid toch ineens tegen ons kan werken. Omdat opsporingsambtenaren ook maar mensen zijn.

Duane vertelt op een uitnodigende manier hoe een feitelijke uitspraak ineens een betekenis krijgt die we niet hadden voorzien. Een aantal problemen die de waarheidsverteller kan opbreken:
- er zijn zoveel gedragingen verboden dat zelfs advocaten niet voor 100% weten of een feitelijke handeling strafbaar blijkt te zijn. Duane: zelfs het bezit van een kreeft is soms strafbaar!
- datgene wat gezegd wordt - al is het de waarheid - wordt toch niet gelooft op het moment dat van het tegendeel wordt uitgegaan. Duane: stel een verdachte wordt opgepakt maar vertelt dat hij het niet heeft gedaan. Zal de ambtenaar zeggen: "tja, je hebt gelijk, ga maar?". You can't talk your way out of getting arrested.
- we horen alleen dat wat we zoeken, niet wat buiten onze zoekvraag ligt.
- we vullen veel in en associƫren er graag op los. Niet overtuigt: een quiz op 2:10 en uitkomst op 18:18.