Twitter Facebook RSS Feed Email

Hervatting zaak Wilders: nog een aantal beroepsethisch onopgeloste zaken?

Via een enigszins geforceerde constructie gaan rechters uit Haarlem tijdens het komende proces tegen Geert Wilders oordelen over een eventueel wrakingsverzoek. Om de schijn van partijdigheid te voorkomen staan hiervoor plaatsvervangende rechters uit Haarlem (geregistreerd in Amsterdam) klaar.

Rechters Haarlem oordelen als Wilders wil wraken, NRC, 03-02-2011

Is de arabist Hans Jansen wel of niet beïnvloed door Schalken? Wilders eist in ieder geval vervolging. Ondertussen zijn opnames van een verhoor met Jansen achtergelaten in een vliegtuig?

Wilders eist vervolging raadsheer Schalken, Trouw, 05-02-2011
'Geen druk Jansen in zaak-Wilders', NOS, 03-02-2011
Verhoor arabist Jansen opgedoken in vliegtuig, AD, 17-01-2011

Hoe onafhankelijk en onpartijdig kan en moet een rechter zijn? Met name het aanwijzen van rechter Judith Boeree gaf enige discussie. Boeree doceert namelijk 'Vreemdelingenrecht voor strafrechtadvocaten', samen met mr. M.F. Wijngaarden, advocaat bij ‘Böhler Franken Koppe Wijngaarden Advocaten’. En waren het niet - zo stelt Geert Geel - Marq Wijngaarden, één van de kopstukken van Böhler advocaten, en kantoorgenoot van Michiel Pestman en Ties Prakken, die de aanklacht tegen Wilders wilden aanscherpen? Hoogleraar strafrecht Theo de Roos geeft in de NRC aan dat we niet te krampachtig moeten doen over dergelijke verbanden.

Dat wordt weer wraken, Bram!, Het Vrije Volk, 11-11-2010
Ze heten Marcel, Geert, Judith; De Amsterdamse rechtbank stuurt deze keer drie diplomatieke rechters, die bedreven zijn in complexe zaken, NRC (abonnee), 05-02-2011

Mag je als advocaat de rechtsstaat demoniseren of heb je een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid die verder gaat dan enkel cliëntbehartiging? En hoort hierbij dat je ook in de geest van de wet moet blijven denken in plaats van enkel de letterlijke regel? Helemaal als het proces in dit geval wel door miljoenen mensen wordt gevolgd? Een interessant betoog van Coen Simon.

Coen Simon: Wilders en Moszkowicz demoniseren de rechtsstaat, NRC, 05-02-2010