Twitter Facebook RSS Feed Email

Argumentenwijzers (CEG)

Als eerste voorbeeld in de serie "Vormen van argumenten-overzichten": de argumentenwijzer van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

Doel van de argumentenwijzers is om burgers met behulp van de wijzers een goed geïnformeerde mening te laten vormen over verschillende onderwerpen op het snijvlak van gezondheid en ethiek. Voor- en nadelen kunnen hierdoor - zo hoopt het CEG - beter tegen elkaar afgewogen worden.

De meest recente argumentenwijzer gaat over het Elektronische Patiënten Dossiers (EPD). Deze werd op 22 februari 2011 gepresenteerd. Alle argumenten voor en tegen het EPD zijn in het rapport op een rijtje gezet.

Het voordeel van de argumentenwijzers is dat ze fraai vormgegeven zijn en veel relevante informatie bieden. Daarnaast wordt in de argumentenwijzers aandacht gegeven aan relevante definities en vooronderstellingen. Een deskundige ziet toe op de inhoud. Nadeel: de argumentenwijzers zullen door sommige mensen nog te lang worden gevonden?

Argumentenwijzer voor het debat over orgaandonatie, CEG, 10-06-2008
Argumentenwijzer over Elektronische Patiënten Dossiers (EPD), CEG, 21-02-2012
Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid , CEG