Twitter Facebook RSS Feed Email

8. Moet je als aankomend rechter vertellen over naaktfoto's op het web?

De titel zegt genoeg. Maar het Canadese verhaal is smeuïger. In het kort: twee advocaten die een stel zijn, zijn beide werkzaam voor dezelfde (prestigieuze) firma. Bij een echtscheidingszaak probeert de man zijn cliënt over te halen om sex met zijn vrouw te hebben. Daarbij stuurt de man een webadres naar de cliënt waarop de cliënt obscure foto's van de vrouw van de man kan vinden (inclusief wachtwoord). De cliënt wordt daarnaast overgehaald om het huis van het advocatenstel te bezoeken. De cliënt is hier niet op ingegaan maar heeft om zijn rechtszaak niet te schaden in eerste instantie ook geen pas op de plaats gemaakt.

Na afloop van de zaak heeft de cliënt het advocatenkantoor ingelicht. De cliënt krijgt een vergoeding onder het beding niets openbaar te maken. De mannelijke advocaat is vervolgens de deur uitgezet, de vrouw is later rechter geworden. Het kantoor heeft het voorval verder niet bekend gemaakt bij de Orde. De vrouw heeft van het voorval niets gezegd toen ze rechter werd.

Omdat de cliënt uiteindelijk bang was dat de vrouw als rechter een andere zaak van hem zou schaden, heeft hij de publiciteit gezocht.

Ondertussen haalt bij ons het zoenen van een cliënt nog de publiciteit.

- Nude photos of judge contained in complaint, CBC News, 31-08-2010
- Tuchtrechter: zoenen van verdachte cliënt te amicaal, Advocatie.nl, 01-09-2010
- Uitspraak Raad van Discipline Amsterdam, Tuchtrecht.nl, 01-09-2010

(update: 2/9/2010, 15:54)